طراحی انواع سیبک خودرو

برای طراحی سیبک پارامتر های متفاوتی وجود دارد که در ذیل به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:

  1. ابعاد و تلرانس های هندسی بین کفشک و هوزینگ.
  2. جنس کفشک و فرم خارجی آن.
  3. نوع گریس مصرفی.
  4. جنس گردگیر و ابعاد هندسی آن.
  5. نوع اورینگ مورد استفاده.

پارامترهای فوق هر کدام به شکلی در عملکرد و دوام سیبک اثرگذار می باشند لذا رعایت صحیح هر کدام از پارامترهای فوق می تواند عمر و دوام سیبک را بالا برده و از عملکرد بهتری برخوردار باشد در صورتی که ابعاد و تلرانس های هندسی صحیح بین کفشک و هوزینگ انتخاب شود پس از مونتاژ سیبک شرایط استاندارد لازم را خواهد داشت.


جنس و فرم کفشک با توجه به نوع سیبک و شرایط اعمال نیرو به آن متفاوت می باشد و میتواند به شکل استوانه – مخروط یا کروی باشد که در این میان کفشک های کروی بدلیل توضیع مناسب نیرو از عملکرد بهتری برخوردار است این در شرایطی است که جنس مورد استفاده یکسان باشد در صورت تغییر فرم کفشک، جنس کفشک هم پارامتر مهمی می باشد که می بایستی مناسب انتخاب گردد.


معمولا جنس مورد استفاده در کفشک ها پلی استال (POM) یا پلی آمید (PA) و یا پلی اتیلن همراه با الیاف شیشه می باشد (PE) علت وجود الیاف در ساختار جنس کفشک بالا بردن مقاومت آن در برابر سایش می باشد. جنس پلی آمید و پلی اتیلن از انعطاف پذیری بیشتری در مقابل پلی استال برخوردار است و سختی پایین تری نسبت به آن دارد در مقابل پلی استال مقاومت به سایش بیشتری دارد برای این که بتوان علاوه بر انعطاف پذیری و مقاومت به ضربه ،  مقاومت به سایش سیبک را بالا ببریم از پلی آمید یا پلی اتیلن با الیاف شیشه استفاده می گردد که این عمل علاوه بر انعطاف پذیری مقاومت به سایش را هم بالا می برد.


 پارامتر بعدی تاثیر گذار در طراحی سیبک نوع گریس مصرفی می باشد که با توجه به نوع جنس کفشک استفاده می گردد. گریس های مورد استفاده در سیبک یا با پایه لیتیوم و یا گرافیتی است که برای جنس پلی استال به دلیل سختی بالای کفشک ، گریس گرافیتی و در جنس های پلی آمید و پلی اتیلن از گریس با پایه لیتیوم استفاده می گردد.نقطه ذوب گریس های مورد استفاده درسیبک نسبتاً بالا بوده و از روانکاری مناسبی برخوردار می باشند گریس مورد استفاده در سیبک بایستی از ماندگاری مناسب برخوردار باشد و در عملکرد رنگ و حالت آن تغییر نکند. چنانچه از گریس مناسبی برای سیبک استفاده گردد عملکرد و دوام آن افزایش می‌یابد.


 پارامتر بعدی در طراحی سیبک جنس ، سختی و ابعاد گردگیر می باشد. این سه عامل تاثیر بالقوه‌ای در عملکرد و دوام سیبک دارد. گردگیر یکی از اجزاء تاثیرگذار در عملکرد و دوام سیبک است. در صورتی که جنس و ابعاد مناسبی نداشته باشد در اثر خراب شدن گل و لای به داخل سیبک نفوذ کرده و عمر آن کاهش می یابد در این رابطه نوع و جنس اورینگ های مورد استفاده در سیبک که وظیفه آب بندی آن را بر عهده دارد نقش مهمی را ایفا می کند. چنانچه ابعاد و جنس مناسب برای اورینگ ها استفاده نگردد باعث پارگی گردگیر شده و در پی آن نفوذ گل و لای را به دنبال دارد موارد فوق توضیح مختصری در رابطه با پارامترهای تاثیرگذار در طراحی سیبک های خودرو می باشد که در مباحث بعدی به جزئیات بیشتر آن می پردازیم.

افکار خود را به اشتراک گذارید